Home > Nieuws > Kunstenaars en auteursrecht
Kunst
|
28 maart 2023

Kunstenaars en auteursrecht

Intellectueel eigendom

Als ontwikkelaar, uitvinder, kunstenaar, ontwerper of auteur heb je altijd het recht op je uitgewerkte ideeën te beschermen. Dit kan gedaan worden door, auteursrecht. Door beroep hierop te doen kan je voorkomen dat andere mensen van jouw uitvinding, kunstwerk of ontwerp profiteren. Door je de beroepen op het auteursrecht kan je geld verdienen als andere mensen jouw kunst, ontwerp of uitvinding willen gebruiken. Bij auteursrecht komt nog al het een en ander kijken. Je mag dus niet zomaar iets gebruiken van iemand anders. Andere mogen ook niet zomaar iets van jou gebruiken, zonder je toestemming. Om een duidelijker beeld te geven over auteursrecht hebben we hier een aantal dingen opgesomd, waar rekening mee gehouden dient te worden. Lees hieronder snel verder!

Wat is intellectueel eigendom precies?

Intellectueel eigendom is het recht als auteur dat niet zomaar iemand jou ontwerpen, uitvinding of design mag gebruiken. Onder intellectueel eigendom valt onder andere het merkenrecht, octrooirecht, modelrecht, auteursrecht en naburige rechten. Onder dit eigendomsrecht vallen twee rechten, namelijk het exploitatierecht en het persoonlijkheidsrecht. Het exploitatierecht, is het recht als de maker van een recht om bepaald werk openbaar te maken. Andere moeten dan toestemming krijgen om dit werk te gebruiken in bijvoorbeeld een verfilming. Persoonlijkheidsrecht, ook wel het morele recht genoemd. Het morele recht beschermt de integriteit van een bepaald werk.

Registeren van een kunstwerk

Als kunstenaar kan je ook te maken krijgen met auteursrecht. Als je wilt bewijzen dat dit werk van jou is het een slim idee om je kunstwerk te laten registreren. Stel iemand beschuldigd je ooit van plagiaat en wil met je kunstwerk ervandoor dan kan je, je hierop beroepen. Je kan dan met een notaris samen gaan zitten, zodat hij een akte voor je kan opstellen. Wat je ook kan doen is bij het bureau voor intellectueel eigendom gaan in de Benelux. Als kunstenaar, ontwerper of uitvinder moet je vaak rekening houden met een aantal dingen, voordat je je werk uitbrengt. Het kan altijd een goed idee zijn om met een advocaat te praten over je rechten betrekt intellectueel eigendom.

Lees meer  Verschillende soorten schildertechnieken

Gerelateerde blogs

Contact

Bij schildersezelskopen vind je
alle infomatie over schildersezels,
schilderen en gerelateerde kunst
artikelen.Heb jij een vraag? Neem
gerust contact met ons op!
Stuur een mail naar:
info@schildersezelskopen.nl
© Schildersezelskopen 2024