Home > Nieuws > Verschillende soorten schildertechnieken
Kunst, Schilderen
|
7 augustus 2023

Verschillende soorten schildertechnieken

Schildertechnieken

Een groot deel van ons heeft op de basisschool of middelbare school informatie over het vak kunst gekregen. Het was voor velen van ons niet ons favoriete vak, aangezien het echt een specifieke interessevlak is. Je bent vaak goed in kunst, of je bakt er letterlijk helemaal niks van. Voor de creatieveling onder ons, was kunst misschien een uitlaatklep, waar eindelijk jouw fantasie werkelijkheid kon worden. De verschillende kleuren, de vrijheid van jouw gedachtes op het papier. Rechte lijnen waren bij wijze van spreken niet juist. Het enige waar je je zorgen over hoefde te maken, was dat je in dezelfde richting deed kleuren. Voor de rest was kunst een creatieve bezigheid voor de getalenteerde kunstenaren onder ons. Mocht je niet helemaal thuis zijn in de wereld van schilderen, maar ben je wel geïnteresseerd naar de verschillende schildertechnieken, lees dan vooral verder!

Olieverf

Het gebruik van olieverf begon destijds in de 15e eeuw  bij de gebroeders van Eyck. Zij creëerde deze soort van schilderen. Kleurpigmenten en drogende oliesoorten zijn dé ingrediënten voor het samenstellen van olieverf. Mocht je ooit naar een museum gaan, zul je er snel achter komen dat grote namen zoals Rembrandt, van Gogh en Delacroix ook met olieverf schilderde. Het nadeel van olieverf is dat je vaak dagen tot weken moet wachten totdat de verflaag droog is. Bij olieverf is het vooral belangrijk dat je eerst zorgt dat je een onderlaag maakt, waardoor de olieverf beter op aan te brengen is.

Acrylverf

Wellicht komt je de naam Andy Warhol bekend voor, maar hij was niet bezig met het schilderen op doek of andere soorten papier. Andy heeft dit soort verf gemaakt om auto’s te beschilderen. Hierna zijn mensen het gaan gebruiken als een echte schildertechniek. Acrylverf is in de meeste gevallen relatief goedkoop. Daarbij is de verf makkelijk te verdunnen, waardoor je zelfs met acrylverf een aquarel kan creëren. De verf droogt snel, wat een voordeel en nadeel kan zijn. Nat-in-nat schilderen wordt bij deze verf een lastige taak.

Lees meer  Leuke dingen om te schilderen

Waterverf

Waterverf is één van de bekendste schildertechnieken onder reizigers. Deze schildertechniek is al decennia bekend onder de kunstenaren. Vroeger werd waterverf alleen gebruikt om kunst te bestuderen. Afbeeldingen werden met waterverf voorbereid, zodat er later met olieverf of acrylverf op geschilderd kon worden. Later heeft waterverf zijn eigen schildertechniek gekregen. Het bindmiddel wat in deze verf is verwerkt zorgt ervoor dat het water wel nog uitloopt, maar zorgt ervoor dat het niet uit elkaar valt.

Mocht je nu benieuwd zijn naar nog meer weetjes over andere uiteenlopende onderwerpen? Neem dan een kijkje op wistjedatweetjes.nl. Laat je verrassen over de verschillende informatie, waarvan jij nog niet op de hoogte was! Ook vertellen we in een andere blog meer over een andere schilderstechniek genaamd intuitief schilderen.

Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over hoe kun je een koe schilderen, of onze blog over Hoe je de Dikke Dames kunt schilderen.

Gerelateerde blogs

Contact

Bij schildersezelskopen vind je
alle infomatie over schildersezels,
schilderen en gerelateerde kunst
artikelen.Heb jij een vraag? Neem
gerust contact met ons op!
Stuur een mail naar:
info@schildersezelskopen.nl
© Schildersezelskopen 2024