Home > Nieuws > Je creativiteit de vrije loop laten gaan met intuïtief schilderen
Schilderen
|
25 juni 2023

Je creativiteit de vrije loop laten gaan met intuïtief schilderen

intuïtief schilderen

De mooiste schilderijen kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Zo zijn er velen technieken, maar ook materialen zoals was, acryl en olieverf. De meeste kunstenaren maken gebruik van meerdere schildertechnieken. Intuïtief schilderen is ook zo’n veelgebruikte schildertechniek. Vind jij het fijn om creatief bezig te zijn en vind je het leuk om te schilderen? Dan is intuïtief schilderen misschien wel iets voor jou! Het is namelijk een leuke manier om je helemaal te laten gaan en al je creativiteit te uiten op een papier, doek of canvas. Wil je meer weten over wat intuïtief schilderen is? Daar vertellen wij in deze blog alles over!

Wat is de betekenis van intuïtief? 

Je intuïtie is het vermogen om iets te begrijpen, weten of aan te voelen zonder dat daar een bewuste redenering of logica achter zit. Je intuïtie komt voort uit een dieper bewustzijnsniveau waarin bepaalde ervaringen, emoties of kennis samenkomen om inzichten op een bepaald begrip te geven. Iedereen zijn intuïtie is verbonden met het onderbewustzijn en wordt beïnvloed door persoonlijke ervaringen, emoties of waarden. Naast dat het kan helpen om snelle beslissingen te nemen, kan er met intuïtie ook creatieve oplossingen voor problemen worden gevonden.  

Wat intuïtie voor een rol speelt bij schilderen? Je gaat vertrouwen op je innerlijke gevoelens en verbeeldingskracht. Je laat alle verwachtingen of regels los en laat je penseel geheel leiden door jouw eigen intuïtie. Zo kan je experimenteren zonder dat jij je ergens zorgen over hoeft te maken. Je intuïtie zorgt ervoor dat alle kleuren, vormen of texturen vanzelf bij elkaar komen. Hierbij spelen niet je gedachtes, maar je gevoel een grote rol.  

Wat is intuïtief schilderen?

Intuïtief schilderen is een kunstvorm die je geheel de vrijheid geeft als het gaat om het vormgeven van een schilderij. Het is een proces waarbij je je eigen instinct doet volgen en schildert vanuit je innerlijke zelf. Het draait hierbij niet om het eindresultaat en of het iets moet voorstellen, het gaat meer om het proces waarbij je je eigen gevoelens, gedachtes en verbeeldingen de vrije loop laat gaan. Naast dat intuitief schilderen je de mogelijkheid geeft om te experimenteren met alles als het gaat om schilderen, werkt het ook therapeutisch bevrijdend en kan het vele positieve effecten op je mentale gezondheid. Ook is het een fijne manier je perfectionisme te laten gaan of geen zorgen meer te maken over het oordeel van anderen.

intuïtief schilderen

Waarom intuitief schilderen?

Maar waarom is intuïtief schilderen iets voor jou? Omdat het vele voordelen heeft! Zo is deze vorm van schilderen een vorm van meditatie, waarmee je even helemaal tot rust kunt komen, je gedachtes los kunt laten en voor even helemaal in het moment leeft. Het kan je helpen om even te ontsnappen van de dagelijkse sleur en de drukte van het leven los te laten. Wil je graag gaan schilderen in een groepsverband? Dan kan intuïtief schilderen ervoor zorgen dat je tot nieuwe inzichten en perspectieven komt en een gevoel van gebondenheid of gemeenschap kan ervaren. Door jezelf volledig over te geven aan je gevoel en creativiteit, zal deze vorm van schilderen je een vorm van zelfreflectie en persoonlijke groei kunnen bieden. Kortom, enorm veel voordelen voor je mentale gezondheid!

Wat doet schilderen met je? 

Naast dat schilderen leuk is om te doen, heeft het ook een grote invloed op het mentale en emotionele welzijn. Zo is schilderen een manier waarop je emoties kunt uitdrukken die normaal gesproken moeilijk uit te drukken zijn. Daarnaast kan het ook een stress verminderend en kalmerend effect hebben. Zo helpt het bij ontspannen en komen je gedachtes of zorgen voor even tot rust. Er wordt dan ook vaak gezegd dat schilderen een vorm van meditatie is, waarbij je geest tot rust kan komen. Een andere reden waarom schilderen goed voor je is, is de mogelijkheid die het biedt om jezelf of je identiteit te uiten. Naast dat dit ervoor zorgen dat je jouw eigen persoonlijke manieren kunt uitdrukken, is het ook een manier om het zelfvertrouwen te versterken. Kortom, schilderen in zijn algemeen kan veel met iemand doen op een zeer positieve manier.  

intuïtief schilderen

Waarom intuïtief schilderen? 

Maar waarom is intuïtief schilderen iets voor jou? Omdat het vele voordelen heeft! Zo is deze vorm van schilderen een vorm van meditatie, waarmee je even helemaal tot rust kunt komen, je gedachtes los kunt laten en voor even helemaal in het moment leeft. Het kan je helpen om even te ontsnappen van de dagelijkse sleur en de drukte van het leven los te laten. Wil je graag gaan schilderen in een groepsverband? Dan kan intuïtief schilderen ervoor zorgen dat je tot nieuwe inzichten en perspectieven komt en een gevoel van gebondenheid of gemeenschap kan ervaren. Door jezelf volledig over te geven aan je gevoel en creativiteit, zal deze vorm van schilderen je een vorm van zelfreflectie en persoonlijke groei kunnen bieden. Kortom, enorm veel voordelen voor je mentale gezondheid! 

Lees meer  Verschillende soorten schildertechnieken

Hoe pak je het aan?

Intuïtief schilderen is dus een geheel vrije vorm van schilderen, je kunt het dan ook uitvoeren zoals je dat zelf wilt. Wel zijn er een aantal dingen wat je nodig hebt of waar je aan moet denken. Zo is het aan te raden om te gaan schilderen in een ruimte waar je je kunt ontspannen. Denk hierbij aan een rustige plek, met veel lichtinval ontspannen muziek. Dit kan voor sommige zelfs in de natuur zijn.  Wanneer je je comfortabel voelt, zul je tenslotte een stuk creatiever zijn.

Daarnaast moet je voor het schilderen ook in bezit zijn van materialen. Bij intuïtief schilderen maakt het niet uit welke materialen dat zijn. Dit kan acrylverf, aquarelverf, maar ook pastelkrijt zijn. Zolang jij het maar leuk vindt om ermee te werken en je creativiteit ermee kunt uiten.

Ben je op de juiste locatie en heb je materialen waarmee je wilt werken? Laat dan al je verwachtingen los. Denk niet aan wat je wilt gaan schilderen of leg niet een bepaalde lat voor jezelf. Laat je gevoelens of gedachtes de vrije loop gaan, zodat je vanzelf wel ziet wat het kunstwerk uiteindelijk gaat worden. Durf dan ook met iets nieuws te experimenten en wees niet bang om fouten te maken. Het gaat niet het eindresultaat, maar om de reis die je hebt gemaakt.

intuïtief schilderen

Wat kan je ervan verwachten? 

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat je van tevoren beter geen verwachtingen kunt hebben. Omdat het bij intuïtief schilderen niet gaat om het eindresultaat, maar de weg er naartoe, kun je er beter zonder verwachtingen ingaan. Wat je tijdens het schilderen kunt ervaren, zijn dingen die je ook vaak zult ervaren tijdens het dagelijkse leven. Denk hierbij aan bepaalde verwachtingen, het niet kunnen loslaten, ongeduld of angst om fouten te maken. Het is dan de kunst om hiermee om te gaan, zodat je dit uiteindelijk kunt loslaten. Wanneer het schilderen geslaagd is? Als jij bewust ben van je eigen emoties, gedachten of andere gevoelens. Wat het je zal opleveren? Veel! Denk bijvoorbeeld aan bewustwording, rust, zelfvertrouwen, creativiteit en natuurlijk ook tijd voor jezelf.  

Een cursus intuïtief schilderen

Vind je het lastig om te beginnen met intuïtief schilderen? Dan zijn er ook genoeg cursussen waarbij je dat kunt gaan doen of leren. Tijdens zo’n cursus krijg je alles uitgelegd en aangeleerd. Zo zul je nog meer voordelen uit het schilderen kunnen halen. Daarnaast is het alleen niet altijd even makkelijk om je gedachtes of gevoelens geheel los te laten. Daarom kunnen mensen je bij een cursus daarmee helpen. Of je nu van plan bent om een schildercursus te volgen of je lekker alleen aan de slag wilt gaan, je zult in ieder geval gaan merken dat intuïtief schilderen meer is dan alleen iets op een doek schilderen.

Wat kost een cursus intuïtief schilderen? 

Op veel verschillende plekken in Nederland is het mogelijk om een cursus intuïtief schilderen te volgen. Dit kan bij iemand thuis zijn, maar ook in de vorm van therapie. De kosten daarvan verschillen, aangezien de duur van de lessen ook afwisselen. Zo kan een les van ongeveer 2 uur €24,50 kosten, en een gehele dag van 10:00 tot 17:00 uur €99. Aangezien de prijs van een cursus kan verschillen, is het aan te raden om online goed onderzoek te doen voordat je een cursus gaat volgen bij jou in de buurt. Naast de prijs, is het natuurlijk ook van belang dat het een positieve ervaring is waar intuïtief schilderen jou goed wordt aangeleerd.  

Lijkt schilderen of creatief bezig zijn jou heel erg interessant? Dan vertellen we in deze blog meer algemene kennis over schilderen en kunst!

Gerelateerde blogs

Contact

Bij schildersezelskopen vind je
alle infomatie over schildersezels,
schilderen en gerelateerde kunst
artikelen.Heb jij een vraag? Neem
gerust contact met ons op!
Stuur een mail naar:
info@schildersezelskopen.nl
© Schildersezelskopen 2024