Home > Nieuws > Schilderen op nummer: Van A tot Z
Hobby, Schilderen
|
14 februari 2024

Schilderen op nummer: Van A tot Z

Schilderen op nummer

Schilderen op nummer is een populair creatief proces waarbij kunstenaars, zowel beginners als ervaren schilders, gebruikmaken van genummerde vakjes op een canvas om een schilderij te maken. Het concept is eenvoudig: elk nummer op het canvas komt overeen met een specifieke verfkleur, en de kunstenaar hoeft alleen maar de vakjes met de overeenkomstige kleuren in te vullen. Dit zorgt voor een gestructureerde en toegankelijke manier om kunstwerken te creëren, zelfs zonder enige schildervaardigheden.

De oorsprong van schilderen op nummer

De oorsprong van schilderen op nummer gaat terug tot de jaren vijftig, toen het werd geïntroduceerd door de Amerikaanse kunstenaar Dan Robbins. Robbins wilde een manier vinden om mensen die dachten dat ze niet konden schilderen, aan te moedigen om creatief te zijn en kunst te waarderen. Hij ontwikkelde een techniek waarbij hij een afbeelding opdeelde in genummerde secties en bijbehorende verfkleuren. Door de nummers te volgen, konden mensen stap voor stap een prachtig schilderij maken. Deze hobby van schilderen op nummer wordt ook wel cijfer schilderen genoemd.

Schilderen op nummer voor beginners

Verven op cijfers biedt talloze voordelen voor zowel beginners als gevorderde kunstenaars. Voor beginners is het een uitstekende manier om vertrouwd te raken met de basisprincipes van het schilderen, zoals kleurherkenning, penseeltechnieken en het begrijpen van compositie. Het systeem van genummerde vakjes helpt beginners bij het leren mengen van kleuren en het beheersen van fijne motoriek. Lees hier meer over verschillende soorten schilderstechnieken.

Een therapeutische activiteit

Voor ervaren schilders kan schilderen op nummer een ontspannende en therapeutische activiteit zijn. Het volgen van de genummerde vakjes en het invullen van de juiste kleuren vereist minder besluitvorming, waardoor de geest tot rust kan komen. Het stelt kunstenaars in staat om de focus te verleggen van het bedenken van een concept naar het puur genieten van het schilderproces.

Schilderen op nummer

De benodigdheden

Schilderen op nummer kits zijn verkrijgbaar in verschillende thema’s en complexiteitsgraden. Er zijn kits voor landschappen, dieren, portretten en nog veel meer. De kits worden geleverd met alle benodigde materialen, zoals een canvas met voorgedrukte lijnen en nummers, verf in kleine potjes, en verschillende penseelgroottes.

Ook kan je een set kopen van schilderen op nummer eigen foto, waarbij je een van jouw favoriete foto’s in een schilderij kunt veranderen! Voor schilderen op nummer heb je meestal een schilderij-set nodig die speciaal voor dit doel is ontworpen.

Hier zijn de essentiële benodigdheden die je nodig hebt:

 • Schilderij-set voor nummer verven
 • Voorgedrukt canvas
 • Verf
 • Penselen
 • Palet
 • Waterbakje
 • Doek of keukenpapier

Dit zijn de basisbenodigdheden voor het schilderen op nummer. Zorg ervoor dat je de instructies in de set volgt en eventuele aanvullende benodigdheden gebruikt die specifiek vermeld worden.

Klik hier voor onze blog over de alle benodigdheden voor te kunnen schilderen.

Schilderen op nummer voor volwassenen

Er zijn verschillende schilderen op nummer sets beschikbaar voor volwassenen. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Ravensburger schilderen op nummer: Ravensburger biedt een breed scala aan schilderen op nummer sets voor volwassenen. Ze hebben diverse thema’s zoals landschappen, dieren, steden en nog veel meer.
 2. Schipper schilderen op nummer: Schipper is een bekend merk dat hoogwaardige schilderen op nummer sets produceert. Ze hebben gedetailleerde en realistische afbeeldingen, waaronder landschappen, portretten en stadsgezichten.
 3. Artventura schilderen op nummer: Artventura biedt schilderen op nummer sets met unieke en artistieke ontwerpen. Ze hebben sets met abstracte patronen, moderne kunst en klassieke meesterwerken.
 4. Van Gogh schilderen op nummer: Er zijn ook schilderen op nummer sets beschikbaar die gebaseerd zijn op werken van beroemde kunstenaars, zoals Vincent van Gogh. Deze sets stellen je in staat om je eigen versie van zijn meesterwerken te maken.
 5. DIY schilderen op nummer: Naast de merken die hierboven zijn genoemd, zijn er ook veel DIY-schilderen op nummer sets beschikbaar. Deze sets bevatten vaak verschillende borstelmaten, verfkleuren en instructies om je te helpen bij het maken van je kunstwerk.
 6. Schilderen op nummer eigen foto: Veel online winkels bieden tegenwoordig de optie aan om een eigen foto in te sturen en die om te zetten naar een gepersonaliseerde schilderen op nummer set! Ideaal om aan te werken tegen stress én bied mooie decoratie om je huis in een thuis te veranderen.
Lees meer  Dit zijn de leukste creatieve hobby’s

Het aanbod van schilderen op nummer sets voor volwassenen is groot en er zijn nog veel meer merken en ontwerpen beschikbaar. Je kunt ze vinden in kunst- en hobbywinkels, online winkels en speciaalzaken voor kunstbenodigdheden.

Schilderen op nummer tips

Hier zijn een aantal handige tips voor schilderen op nummer. Of je nu een pro, beginner of hobby schilder bent, hier heb je zeker wat aan!

Tip 1: Kies de juiste werkplek
Zorg ervoor dat je een rustige en goed verlichte ruimte hebt waar je comfortabel kunt werken. Een goed verlichte omgeving helpt je om de kleuren en nummers beter te zien.

Tip 2: Begin met de donkere kleuren
Het is handig om te beginnen met de donkere kleuren en geleidelijk over te gaan naar de lichtere kleuren. Dit helpt voorkomen dat je per ongeluk donkere verf over lichtere delen schildert.

Tip 3: Werk van achteren naar voren
Begin met het schilderen van de achtergrond en werk geleidelijk naar voren. Hierdoor creëer je een gevoel van diepte in je schilderij.

Tip 4: Bewaar je penselen schoon
Zorg ervoor dat je penselen schoon en droog zijn voordat je overschakelt naar een andere kleur. Je wilt niet dat de kleuren zich vermengen en je schilderij er modderig uitziet.

Schilderen op nummer

Technieken

Tip 5: Experimenteer met technieken
Hoewel schilderen op nummer een gestructureerde activiteit is, betekent dat niet dat je niet kunt experimenteren met verschillende schildertechnieken. Probeer verschillende penseelstreken en texturen uit om je schilderij interessanter te maken.

Tip 6: Gebruik kleine hoeveelheden verf
Begin met kleine hoeveelheden verf op je palet en voeg meer toe indien nodig. Op deze manier voorkom je verspilling van verf en kun je de kleuren beter beheersen.

Tip 7: Neem regelmatig pauzes
Schilderen op nummer kan tijdrovend zijn, dus neem regelmatig pauzes om je ogen te laten rusten en je concentratie te behouden. Dit zal je helpen om gefocust en gemotiveerd te blijven tijdens het hele proces.

Tip 8: Wees geduldig
Schilderen op nummer vereist geduld en precisie. Neem de tijd om elke sectie zorgvuldig in te vullen en laat de verf goed drogen voordat je verder gaat. Het resultaat zal het wachten waard zijn!

Kortom

Schilderen op nummer is een leuke en bevredigende activiteit voor mensen van alle leeftijden. Het stelt iedereen in staat om hun artistieke kant te verkennen, terwijl ze een prachtig kunstwerk creëren. Dus waarom zou je het niet eens proberen en je eigen meesterwerk maken?

Gerelateerde blogs

Contact

Bij schildersezelskopen vind je
alle infomatie over schildersezels,
schilderen en gerelateerde kunst
artikelen.Heb jij een vraag? Neem
gerust contact met ons op!
Stuur een mail naar:
info@schildersezelskopen.nl
© Schildersezelskopen 2024